niedziela, 24 kwietnia 2016

Rosół domowy jak u babci

Niedzielny obiad postanowił przygotować Darek (mąż). Pierwszy raz gotował rosół na kuchni opalanej drewnem tak jak kiedyś robiła to babcia. W miedzy czasie w piekarniku piekły się jabłka pokrojone w plastry. Dopełnieniem rosołu był wykonany własnoręcznie makaron według starego przepisu. W trakcie robienia makaronu atrakcją było pieczenie macy z ciasta na makaron, na blacie tejże kuchni. Wszystko bardzo smakowało i przypomniały nam się lata dzieciństwa. Rosół ugotowany na kuchni tradycyjnej kaflowej jest nie powtarzalny. A makaron nie osiągalny do kupienia. No i przyjemność i zadowolenie dzieci bezcenne. Smak macy zrobionej na blacie rewelacja. 












Przepis na makaron:
1 kg mąki,
4-5 jaj,
do zagniecenia ciepła woda posolona.
Zagnieść ciasto, rozwałkować placki podsypując mąką i poczekać aby przeschły. Następnie pokroić na paski i drobno pokroić. Tak przygotowany makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz