piątek, 16 stycznia 2015

Pieczenie chleba w piecu chlebowym


Pieczenie chleba w piecu chlebowym




Mamy przy naszym salonie piec chlebowy a pogoda dzisiaj była bardziej wiosenna niż zimowa, więc postanowiliśmy upiec chleb. Małe przygotowania i od pomysłu do realizacji całkiem niedaleko. I tak miałam piec chleb z tym że w piekarniku elektrycznym więc zakwas do chleba miałam już przygotowany wcześniej. Przepis zamieszczę poniżej na chlebek, który przekazywany jest u nas od dziadków. 
Uwieczniłam ten dzisiejszy przebieg poszczególnych etapów (oprócz zakwasu) na zdjęciach. Mała fotorelacja poniżej.
W mojej rodzinie wypiekiem chleba, wędzeniem wędlin i mięs w wędzarni zajmuje się mój tata. Tak więc i dzisiaj pomagał mi w tym przedsięwzięciu. :) 

W pierwszym etapie przelewamy do większej miski zakwas.



Następnie zagniatamy łącząc z mąkami według gustu i smaku. Można równieżdodać różne ziarna, ja lubię słonecznik i dynię.




Wyrabiamy ciasto aż będzie bardzo elastyczne i pozostawiamy do wyrośnięcia.



W tym czasie my rozpalamy w piecu chlebowym aby był dobrze nagrzany.





Kiedy ciasto już wyrośnie przekładamy na blat i formujemy bochenki bądź wkładamy do brytfanek. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia.

Jak wspaniale już pachnie.







Kiedy już wyrosną przechodzimy do etapu pieczenia, my wstawiliśmy do nagrzanego wcześniej pieca chlebowego.





W trakcie pieczenia :) 









Wreszcie po 1 h efekt końcowy bardzo pachnący, chrupiący i smaczny.






No i obiecany przepis.



CHLEB

ZAKWAS:
                                                        -3 szk. mąki żytniej,                                                       
-2 dag drożdży,

Składniki rozmieszać z wodą, aby powstała gęstość ciasta naleśnikowego.

CIASTO:   
-1kg mąki pszennej,
-0,5kg mąki żytniej razowej,
- 0,5kg mąki pszennej razowej,
-1 łyżka cukru,
-2 łyżki soli,
-3 dag drożdży,

Drożdże zalać ciepłą wodą i wsypać do tego cukier.
W 2 szklankach wody rozcieńczyć 2 szklanki soli (rozdzielić to na 2 szklanki),
Następnie rozrobić z tego ciasto i mieszać przez 15 minut ręcznie.

Odstawić, aby ciasto wyrosło.
Jak wyrośnie podzielić ciasto na 3 części.
Włożyć do blaszki  i poczekać, aż ciasto wyrośnie na pełną blaszkę.


Piec ok.1 godziny w 200 st.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz